Tarih: 03.07.2022 11:41

Balya İnci Türk’ü unutmadı. Unutmayacak!

Facebook Twitter Linked-in

Pir Sultan Abdal’ı Anma Şenlikleri’nde 29 yıl önce Madımak Otel’de yakılarak öldürülen 33 aydının arasında bulunan İnci Türk, memleketi Balıkesir’in Balya İlçesi’ndeki mezarı başında, türkülerle şiirlerle anıldı.


 

Madımak Oteli’nde Pir Sultan Abdal Anma Şenlikleri’nde sırasında çıkan olaylarda 33 aydınla birlikte hayatını kaybeden, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu İnci Türk, mezarı başında anıldı. Anma töreni her yıl olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayının 2.günü gerçekleştirildi.

Törene İnci Türk’ün yakınları,Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Balıkesir Hacı Bektaş-i Veli Derneği üyeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İzmir Kemalpaşa Aşağı Kızılca Şubesi üyeleri, ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İnci Türk ve Sivas’ ta öldürülen aydınlar için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Hayatını kaybedenlerin adları tek tek okundu. Törene katılanlar Madımak ‘ta hayatını kaybedenlerin adlarının söylenmesinden sonra “Burada” diye hep birlikte bağırdı.

Balya Mezarlığı’ndaki anma töreninde konuşan, Balya Belediye başkanı Orhan Gaga;

''Evet yine bir 2Temmuz' da daha İnci kardeşimizin mezarı başındayız. Her yıl her yıl acımız tekrar devleşiyor. Ağıtlarımız artıyor, haykırışımız her yıl daha fazla artacak. Bundan yirmi dokuz yıl önce Madımak'ta otuz üç canımızı yakanları onları aklayanları,alkışlayanları hiçbir zaman affetmedik. Bu otuz üç canımızı unutmadık. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Ancak yirmi dokuz yıldan beri İnci kardeşimin mezarında ve diğer canlarımızın mezarı başında Hak, hukuk ve adalet ararken maalesef yine o sapkın düşüncenin uzantıları meydanlarda, televizyon ekranlarında daha birkaç gün önce ,adının önünde gazeteci yazar yazan birisi Meczup Cumhuriyete ve laikliğe atıf yaparak sizlere, bizlere, bütün laiklere televizyon ekranlarından. hakaret etti. Izlemişsinizdir arkadaşlar. Ancak bunları denetlemekle bunları kontrol etmekle görevli devlet kuruluşları maalesef kıllarını kıpırdatmadı. Havadan sudan nedenlerle insanları suçlayan hapislerde çürüten cezalar çektiren devlet kurumları maalesef bunlar için kıllarını kıpırdatmadı. Buradan buradan haykırmak istiyorum arkadaşlar. Buradan seslenmek istiyorum. Kurucu liderimiz, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin, bu ülkenin harcını kararken, harcını kararken, bu ülke demokratik, laik, sosyal hukuk. devletidir dedi. Cumhuriyet'le yönetilir dedi. Bizler var oldukça sizler o cumhuriyeti yıkmaya cesaret edemeyeceksiniz, yıkamayacaksınız. Ben İnci kardeşimin mezarı başında. Saygıyla eğiliyorum. Otuz üç kardeşimizin ruhu şad olsun diyorum. Işıklar içinde uyusun hepsi'' dedi.

Ardından söz alan Chp Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ise;

Bugünkü anma programına katılan bütün konuklara da çok teşekkür ederim. İnci Türk'ün ailesi bugün burada. Onların da yeniden başları sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Benim meslektaşım eczacı kendisi de bu mesleği icra etmek üzere o umutlarla çıktığı yolda ne yazık ki bu kin, nefret, düşmanlık dilini yüreğinde barındıran anlayış onu ve otuz üç canı otelde yakarak,dumandan boğarak katletmiştir.. O anlayış bugünde ne yazık ki hala toplumumuzda var ve devam ediyor. Bizim de mücadelemiz bu kin, nefret, düşmanlık diline karşı; sevgiyi öğütleyen, umudu , şefkati öğütleyen ve yeniden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu Cumhuriyete ve onun çizmiş olduğu devrimlerin izinde hep birlikte bu coğrafyayı, bu milleti, bu toplumu bir araya getirebilme çabasıdır. Bugün televizyonlara baktığımızda. yönetmek için yetki almış olan anlayışında kin ve nefreti toplumun her bir köşesine sarmaya ve yaymaya çalıştığını görüyoruz. Ve o yüzden de bizim birbirimize çok daha sıkı sarılmamız, bir arada daha inançlı iradeyle durmamız gerekiyor. O gelecek günler yakın, o güzel günler çok yakın. Amma velakin bu üzüntüleri, bu acılarımızı da anmadan geçemeyiz. Aradan yirmi dokuz yıl geçmiş olmasına rağmen, yitirdiğimiz o aydınlarımızı, şair ve sanatçılarımızı anmadan geçmemiz mümkün değil. Eğer biz Madımak'ı unutursak, eğer biz bu mücadeleden vazgeçersek emin olun ki bu toprakta, bu coğrafyada asla huzur, mutluluk ve umut edemeyiz. Hepimiz huzuru, sevgiyi ve geleceği öğütlemek üzere mücadelemize devam edeceğiz. Buradan bir defa daha önce yitirdiğimiz diğer canlarımızı da saygı ve sevgiyle anıyorum . Bilsinler ki aydınlanma devam ediyor, onların bırakmış olduğu o yolda, o devrimlerin ışığında bizler mücadele etmeye devam edeceğiz'' dedi

‘İNCİ’ İÇİN SAZLAR ÇALINDI, ŞİİRLER OKUNDU; TÜRKÜLER SÖYLENDİ!


İnci Türk’ün annesi Nejla Türk, bu yıl da kızının anma töreninde gözyaşlarına hakim oldu ve ağlamadı. Nejla Türk, “İnci ölmedi. Hepimizin, sevenlerinin yüreğinde yaşıyor. Belki bizler öleceğiz ama kızım ilelebet gönüllerde yaşayacak” diye konuştu. şiir okumalarının ardından anma töreni sona erdi


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=Ugy2aeAFdPbYyIpP75U9eYNdHhldTRfztTPEDVSiITk